JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Obeležen prvi Nacionalni dan prava životinja u Srbiji

Obeležen prvi Nacionalni dan prava životinja u Srbiji

Aktivisti tražili zakonsku zaštitu svih životinja

"Sve životinje imaju pravo da budu slobodne, da žive svoj život po sopstvenom nahođenju, onako kako je priroda namenila", kazala je Jelena Nikolić Kontrakulturna, mlada multimedijalna umetnica i spisateljica, tokom svečanog proglašenja i čitanja Deklaracije o pravima životinja, čime je započeta ceremonija obeležavanja prvog Nacionalnog dana prava životinja u Srbiji (NARD).

Aktivisti za prava životinja iz različitih delova Srbije okupili su se u Zmaj Jovinoj ulici Novom Sadu u nedelju, 5. juna 2022. godine, kako bi skrenuli pažnju na svakodnevnu nepravdu koju trpe ne-ljudske životinje i ujedno se pridruže globalnom obeležavanju NARD-a koji se istovremeno održao u 113 gradova sveta.

U vizuelno šokantnom prikazu, događaj je započeo javnom komemoracijom u kojoj su aktivisti stajali u ujedinjenoj formaciji držeći postere životinja koje su umrle usled ljudskog zlostavljanja i eksploatacije. Nakon toga je usledilo potpisivanje Deklaracije od strane prisutnih učesnika i zainteresovanih prolaznika, a potom edukativni deo, moje predavanje o pravima životinja pod nazivom "Prirodno-pravna načela zaštite životiinja". U završnom delu, upriličena je proslava napretka koji je učinjen u cilju okončanja patnje životinja, druženjem uz muziku poznatih zagovornika zaštite životinjskih prava, neformalnim razgovorom i vežbanjem ćigonga na javnom času koji je vodila Tina Pintarić, sertifikovani trener zdravstvenog ćigonga pri ćigong savezu Srbije, nakon čega je ovogodišnje obležavanje Nacionalnog dana prava životinja finalizovano.


"Želimo da pošaljemo poruku svim životinjama u kavezima, oborima, štalama, laboratorijama, ribnjacima, klanicama i svima ostalima koje su ekspoatisane od strane čoveka. Niste same, mi smo vaši svedoci" poručio je tokom zatvaranja manifestacije Radomir Ostojić, volonter Vege zajednice, koja je ove godine učestvovala u organizaciji događaja, zajedno s nezavisnim aktivistima iz Novog Sada i međunarodnom grupom za zaštitu prava životinja i očuvanje planete "Naša planeta. Njihova takođe." (Our Planet. Theirs Too.), matičnim organizatorom NARD-a. 

Nacionalni dan prava životinja se, kao međunarodni dan, obeležava u mnogim zemaljama još od 2011. godine, prve nedelje juna, u cilju pružanja glasa za životinje i podizanja svesti o njihovim pravima. Jedinstven je po svojoj formi i stilu i predstavlja jedan od najvećih globalno koordinisanih događaja za prava životinja na svetu.  Tog dana se edukuje javnost o stilu života bez okrutnosti i proslavlja napredak koji je učinjen u cilju okončanja patnje životinja. Ceremonija, koja se sastoji se iz tri dela: komemoracije, edukacije i slavlja, ima za cilj da javnosti iz prve ruke pokaže rezultate postupanja našeg društva prema životinjama i da podseti na više od 70 milijardi kopnenih životinja koje se svake godine ubijaju širom sveta radi hrane, ali i mnogobrojne iskorišćavane radi krzna i kože, laboratorijskih testova i zabave.

Svitak na kojem je Deklaracija o pravima životinja potpisana trenutno broji više desetina hiljada potpisa ljudi iz različitih krajeva sveta. Kada se skupi pedeset hiljada potpisa, biće poslat Beloj kući, Ujedinjenim nacijama, Parlamentu EU i drugim globalnim organizacijama. Želja organizatora je da se jednog dana svi potpisi izlože u Muzeju prava životinja, u znak sećanja na borbu koja je prethodila, onda kada se postigne oslobođenje životinja, a njihova prava budu zagarantovana zakonom.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Srđan Mihić
  3.  

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako želimo ozbiljno da shvatimo životinje kao bližnje, s kojima neminovno koegzistiramo, moramo im dati njihova prava koja će ih priznati kao osobe, a ne kao objekte.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga