JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Prvi srpski veganski festival održan po šesti put

Prvi srpski veganski festival održan po šesti put

Dorćol Platz, oktobar 2023.

U organizaciji udruženja "Sloboda za životinje", a u saradni s Vege zajednicom, 13. i 14. oktobra 2023. godine održan je  na Dorćol Platz-u u Beogradu šesti BeGeVege – festival miroljubivog načina života.

Na štandovima postavljenim u festivalskom prostoru mogli su se videti izlagači s proizvodima koji ne uzrokuju patnju životinjama, biljna hrana, kozmetika, odevni i dugi predmeti, kao i promotivni materijalia na temu veganstva i prava životinja (bedževi, majice, razglednice, knjige itd.). Posetioci su imali priliku da degustiraju tradicionalne specijalitete u veganskom izdanju u vidu vege burgera, ćevapa, ćufti i sličnog, ali i popularne sirove torte, kolače, krekere, namaze, čokolade, šejkove, smutije i brojne druge poslastice. Festival je brojao preko 40 izlagača, 10 predavanja i šest radionica, uz punktove za reciklažu i donacije u humanitarne svrhe.

Prisutni su mogli da saznaju kako da pređu na biljnu ishranu, koji su ekološki i zdravstveni benefiti veganstva, kako da smanje svoj otpad ili naprave kompost od ostataka hrane i kako da pripreme ukusne veganske obroke. Na Festivalu su se predstavila brojna udruženja za zastitu i prava životinja iz regiona, među kojima su Sloboda za životinje, Vege zajednica, Bezimeni za bezglasne, Prijatelji životinja, Animal Rescue Serbia, Pobjeda, VivaBiH itd., kao i aktivisti i predavači iz istih oblasti, koji su široj javnosti približili ideje nenasilja i koegzistencije s drugim osećajnim bićima. I ove godine bio je obezbeđen dečji kutak u kojem su održane radionice crtanja životinja, izrade hranilica za ptice, učenja uspostavljanja kontakata sa psima i "razgovaranja" mačjim jezikom.

Radionicu za odrasle u kojoj su predstavljene alternative životinjskim sastojcima potrebnim za tradicionalni doručak nazvanu "Kajgana bez jaja" predstavila je inicijativa Slomimo kaveze, dok su radionicu spravljanja biljnih "mleka" upriličili zaposleni beogradskog veganskog kafea VeZa. Više o načinima kreiranja veganskih slatkiša prisutni su mogli da saznaju od Vegantastične, veganske blogerke Dunje Dimitrijević. Među zanimljivim nastupima izdvaja se grupno izlaganje predstavnika inicijative saznaj.rs o vatrenom aktivizmu i načinima društvenih promena, zatim predavanje o veganskoj ishrani beba koje je upriličila Daniela Tepša, kao i savetodavno medicinsko predavanje doktorke Jovane Mašić o značaju biljne ishrane. "Otkrijte V-label: Vaš ključ za etičku kupovinu" izložila je Tijana Mihailović, a psihološko tumačenje odnosa ljudskih i ne-ljudskih životinja pod nazivom "Rođeni da budu slobodni: Između mitova i istine" prisutnima je objasnila Milja Krivokuća, nakon čega je usledio pokušaj zajedničkog davanja odgovora na pitanje možemo li iskoračiti iz destruktivnog odnosa sa prirodom i zašto je to presudno za ekološku i društvenu krizu koje je posetiocima Festivala na zanimljiv i interaktivan način približila Milja Vuković. Moje predavanje na temu povesnog pristupa veganstvu i pravima životinja, koje se moglo čuti drugog festivalskog dana, glasilo je "Veganstvo kroz istoriju" i možete ga poslušati u nastavku.


Najznačajniji cilj BeGeVege festivala je promovisanje miroljubivog načina života, života bez nasilja nad životinjama. Takav način života podrazumeva zdrav i aktivan život u skladu sa prirodom, ishranu proizvodima biljnog porekla bez štetnih životinjskih sastojaka i aditiva, odevanje odećom od prirodnih i ekoloških materijala koji su dobijeni bez nasilja nad osećajnim bićima, korišćenje proizvoda koji nisu testirani na životinjama, organsku poljoprivredu bez veštačkih đubriva i otrova, korišćenje kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama i odeću od eko-kože ili eko-krzna te podizanje ekološke svesti kroz podsticaj na reciklažu, korišćenje obnovljivih izvora energije i održivi način života. Borba za osnovna prava životinja, slobodan život životinja u skladu sa svojom vrstom i životnim staništem je od najvećeg značaja za dalji napredak čoveka, smatraju organizatori BeGeVege Festivala.

Više o organizatorima, udruženju "Sloboda za životinje" i Vege zajednici možete saznati OVDE i OVDE, a o BeGeVege festivalu OVDE.

Tekst: Maja Vučković
Foto: BeGeVege festival
Video: Miloš Andrejević

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Gledajući na ljude kao na superiorne drugim životinjama, specisti daju veću težinu ljudskim interesima nego jednako vitalnim ili vitalnijim interesima ne-ljudi.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga