JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Razgovor o knjizi "Meri Dejli: Hrabrost da se Bude i Ode"

Razgovor o knjizi "Meri Dejli: Hrabrost da se Bude i Ode"

- Kada govorimo o opresiji i represiji možemo da uključimo pojmove kao što su seksizam, specizam i rasizam jer je poveznica koja postoji između tih pojmova neminovna. Odnosno, kada kažemo da se bavimo pravima žena neminovno je da se bavimo pravima životinja i obrnuto – kazala sam tokom razgovora o knjizi "Meri Dejli: Hrabrost da se Bude i Ode" koji se održao 24. decembra 2023. godine u veganskom "low-waste" kafeu VeZa. - Osim Nikole Viskovića nisam nailazila na teoretičare koji su se bavili tom problematikom, ni kod nas a ni šire, koji su dubinski išli u tu problematiku. Jedino u radovima ekoflozofa, kao što je norveški filozof Nes koji je došao do ideje dubinske ekologije i ekofilozofije i koji je pominjao te neke ideje o povezanosti života o kojima govori i Meri Dejli, da mi ne možemo samo racionalnim putem, tj. klasičnom ekologijom i klasičnom racionalnom zapadnom filozofijom doći do spoznaja o tom jedinstvu nas s drugima odnosno o jedinstvu života na celoj planeti, biljaka, životinja, minerala u krajnjem slučaju, prirode cele. On je jedini do Meri Dejli povezivao duhovost s filozofijom, ekofilozofijom i ekofeminizmom na neki, da tako kažem, holistički način.

Knjigu "Meri Dejli: Hrabrost da se Bude i Ode" čine odabrana mesta iz knjiga, članaka, intervjua i predavanja Meri Dejli, američke radikalne lezbejske ekološke feministkinje, teološkinje i filozofkinje, jedne od najznačajnijih ličnosti feminizma Drugog talasa. Ovom knjigom se prvi put njene reči objavljuju u prevodu na srpskohrvatski jezik, u formatu koji sabira različite momente u vrtlogu stihijskog mišljenja i življenja Meri Dejli.

O značaju Meri Dejli za borbu za oslobođenje žena, o pravovremenosti pozivanja na njenu viziju, o važnosti njene analize egzistencije žena u sistemu patrijarhalne opresije, o putevima i načinima oslobođenja govorili su:

  1. Milena Milojević, filozofkinja i članica kolektiva Ženska solidarnost,
  2. Branka Blizanac, studentkinja istorije i članica kolektiva Ženska solidarnost,
  3. Maja Vučković, ekološka filozofkinja i aktivistkinja za oslobođenje životinja i
  4. Borislav Prodanović, teolog i član kolektiva CK13.

Meri Dejli je u svojim teorijama naglašavala vezu osobođenja žena s oslobođenjem životinja i jedna je od začetnica ideje oslobođenja životinja u punom smislu, podjednako ljudskih koliko i ne-ljudskih, zbog čega je njen dorprinos savremenom pokretu za prava i oslobođenje životinja izuzetan, ali ništa manje i onaj koji daje dubinskoj ekologiji i ekofilozofiji.

Kako je protekla promocija ovog izdanja možete videti u snimku koji sledi:

Knjigu "Meri Dejli: Hrabrost da se Bude i Ode", koju su preveli i priredili Milena Milojević i Borislav Prodanović, izdaje Omladinski centar CK13 u okviru edicije "Hrabrost je zarazna" u sklopu projekta "Hrabrost je zarazna: Jačanje feminističke svesti i aktivizma u Novom Sadu i Srbiji" i uz podršku Američke ambasade u Beogradu.

Snaga analize egzistencije žena, kako je sprovodi Meri Dejli, nalazi se upravo u uvidu da u svim oblicima obespravljenja i ugnjetavanja žena "ono o čemu se radi je religijsko stradanje, jer se sukob zbiva na nivou suprotstavljenosti bića i nebića". U svetlu takvog uvida, kontinuum patrijarhalnog nasilja Meri Dejli sagledava u njegovoj totalnosti: postoji istorodnost i povezanost između nasilja nad ženama i nasilja nad svim drugim Drugima, životinjama, prirodi, Zemlji − u pitanju je muško nasilje kao izraz elementarne mržnje prema biću, beleže u predgovoru knjige Milena Milojević i Borislav Prodanović.

- San nam je da će tekstovi koji slede podstaći žene koje ih čitaju na izumevanje plesa kojim se odlazi sve dalje u Pozadinu i dublje u Divljinu, u Metapatrijarhalnu stvarnost gde se povezuju Sopstva žena, biljaka, planeta, zvezda, životinja i svih drugih Drugih - navode priređivači.

  1. Tekst i video: Maja Vučković i CK13
  2. Plakati: Omladinski centar CK13
NOVO: Kurs Iznad Očekivanog
Sledeći članak
NOVO: Kurs Iznad Očekivanog

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Kada čovek zbog jela ili bilo koje druge sebične pobude ubija životinju, on zanemaruje svoju sopstvnu žudnju za pravdom.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga