JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

USKORO: Ciklična meditacija - otvoreni čas

USKORO: Ciklična meditacija - otvoreni čas

Fit Land, 12. maj

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana fizičke aktivnosti koji se obeležava pod sloganom "Kretanjem do zdravlja", a u duhu drevnih učenja koja promovišu tehnike samorazvoja i šire znanje besplatno, u petak, 12. maja od 21 sat u sali sportskog udruženja Fit Land biće održan otvoreni čas Ciklične meditacije.

Ova meditacija potiče iz Mandukja Upanišade, a razvijena je od strane stručnjaka svetski poznatog joga univerziteta S-VYASA (Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana) u Bengaloru, unutar Programa za regulisanje stresa, gde sam kao stipendistkinja Vlade Indije završila Specijalni program obuke joga instruktora u okviru Indijskog programa bilateralne tehničke i ekonomske saradnje (ITEC).

Istraživačke studije na ovom univerzitetu pokazale su da praktikovanje Ciklične meditacije (CM) poboljšava memoriju, kvalitet sna i smanjuje stanje nervoze, profesionalnog stresa i lična uzbuđenja. Poboljšava učinak u psihomotornim zadacima koji podrazumevaju pažnju, koncentraciju, mogućnosti vizuelnog opažanja i repetativne motoričke odgovore. Samo 30 minuta CM pruža više odmora nego što to čini šestočasovno spavanje!

ZAŠTO CIKLIČNA?

Cikličnost je jedna od najvažnijih odlika prirode i možemo je naći u svim njenim aspektima. Zemlja se kreće u Solarnom sistemu, zvezde se kreću po svojim orbitama, planete kruže oko Sunca, godišnja doba se ciklično smenjuju, dan i noć isto tako, kao i ritam disanja (udah i izdah), zatim umor i odmor koji predstavljaju smenu aktivnih i opuštenih stanja itd. Svi ovi procesi pokazuju da su ciklični obrasci prirode sveprisutni.

Osvešćivanje ovih procesa i njihove smene dovodi do prepoznavanja suštinskih životnih mehanizama, odnosno situacija u kojima na sličan način reagujemo, samo u drugačijem vremenskom odnosu. Tek kada prepoznamo obrasce svog delanja, možemo da uvedemo promene u svoj život – promene koje vode ka miru, ispunjenosti i prepoznavanju sebe u svemu što nas okružuje.

Danjašnji stil života je takav da diktira ritam neprestane stimulacije. Odmor postaje luksuz, a dubinski odmor gotovo nepoznat savremenom čoveku koji se odmara uz TV program, časopise, internet…  Ciklična meditacija je veština relaksacije koja nam pruža znanje o načinu ispravnog opuštanja, bez obzira na stimuluse koje dobijamo iz spoljašnjeg sveta. To je jednostavna  tehnika u kojoj se osnovni joga položaji naizmenično kombinuju sa tehnikama relaksacije. Da bismo se lakše opustili, potrebna je prethodna aktivnost, a da bismo osvestili pokret, potrebna je prethodna relaksacija.

KO MOŽE DA JE PRAKTIKUJE?

Cikličnu meditaciju mogu da praktikuju svi, a posebno je delotvorna na osobe koje vode brz, poslovan život i osobe koje se često izlažu stresu. Izvodi se u pokretu pa je stoga posebno pogodna onima koji se teže zadržavaju u sedećem položaju, kao u klasičnoj meditaciji. Nije potrebno poznavanje joga položaja ili iskustvo u vežbanju joge da bi se CM praktikovala.

Na ovom času ćete uživati u praksi Ciklične meditacije odnosno meditacije u pokretu, koja će vam omogućiti dubinsku relaksaciju i regeneraciju. Kroz jednostavne joga položaje, slušajući instrukcije zatvorenih očiju, pronaći ćete način da se opustite bez obzira na trenutne životne izazove. Cilj prakse je, osim fizičkog opuštanja, svesna mentalna relaksacija. Putem naizmeničnih vežbi stimulacije i relaksacije, praćenih zvučnim vibracijama, harmonizovaćete svoje telo i um sa vašom urođenom prirodom.

Savladaćete osnovne joga položaje koji uklanjaju bolove i napetost u telu te poboljšavaju držanje i fleksibilnost, zatim vežbe disanja kojima se telo i um dovode u balans, kao i  dodatne jogičke tehnike dubinskog opuštanja koje razvijaju motivaciju, umanjuju posledice stresa i povećavaju produktivnost.

KAKO IZGLEDA PROCES CM?

     • Oči su zatvorene tokom celog procesa
     • Fokus je isključivo na slušanju i praćenju instrukcija
     • Pravilno izvođenje položaja nije toliko važno koliko održavanje pažnje i fokusiranost
     • Pokreti su spori, kontinuirani i mirni
     • Svesnost cirkulacije krvi, nervnih impulsa, otkucaja srca itd.
     • Doživljavanje zvučnih vibracija

Koristi od praktikovanja Ciklične meditacije:

     • Omogućava duboku relaksaciju tela i uma
     • Oslobađa akumulirani stres
     • Poboljšava kreativnost i produktivnost
     • Smanjuje visok krvni pritisak
     • Obezbeđuje emotivnu stabilnost
     • Usporava starenje
     • Poboljšava kvalitet sna

Čas je otvoren za sve zainteresovane, za one koji redovno vežbaju jogu ili povremeno svraćaju na grupne časove, ali i za one koji nikada nisu praktikovali jogu ni meditaciju.

Dobro došli!

  1. Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je najaviti svoje prisustvo.
  2. Rezervacije su moguće putem formulara koji se nalazi OVDE ili telefonom na broj 064/615-83-32.

Mesto:  Fit Land – sport za sve, Bulevar Slobodana Jovanovića 15 (TC "Bistrica"), Novi Sad
Vreme: 12. maj (petak), 21h
Ulaz: besplatan

Vežbanje vodi Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod joga alijansi, akreditovana nominacijama: RYIT 500 (registrovani međunarodni instruktor joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani instruktor joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Verujem da će zarobljavanje i iskorišćavanje životinja potpuno prestati u budućnosti i da će se naši potomci pitati zašto njihovi preci nisu shvatali tako jednostavnu činjenicu, da su životinje slobodna bića, a ne vlasništvo.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga