JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

USKORO: Svetska konferencija za politiku životinja

USKORO: Svetska konferencija za politiku životinja

9-10. decembar, Brisel

U organizaciji međunarodne Fondacije za politiku životinja (Animal Politics Foundation – APF) 9. i 10. decembra u Briselu biće održana Svetska konferencija za politiku životinja pod nazivom "Podizanje političkog aktivizma na viši nivo" na kojoj ću učestvovati kao aktivistkinja za prava životinja, predstavnica grupe Novi Sad Animal Save.

Konferenciju, koja će biti upriličena u srcu evropske političke moći, realizovaće APF u saradnji sa poslanicom Evropskog parlamenta Anjom Hazekamp iz holandske Stranke za životinje (Partij voor Dieren), prve političke partije za životinje na svetu, fokusirajući se na ubrzanje pozitivnih promena za našu planetu i sve njene stanovnike.

Nedavni naučni izveštaji potvrđuju da je održiva budućnost na Planeti dovedena u pitanje. Da bismo rešili hitne izazove sa kojima se suočavamo, moramo promeniti politiku i ulagati u rešenja zarad sutrašnjice. Pokazalo se da trenutni politički lideri širom sveta ne preduzimaju mere koje su potrebne i da iz svoje "zelene agende" isključuju glavne uzročnike problema, među kojima je stočarska industrija. Uprkos tome, poslednjih godina viđamo sve više inspirativnog angažovanja građana koja su pokretači pozitivnih promena i koji nagone političare da preduzmu akciju. Ova konferencija će pokazati šta možemo da naučimo iz različitih inicijativa i kako da se udružimo da bismo ubrzali pozitivne promene.

Skup će ujedno biti svojevrsni interaktivni događaj razmene znanja. Predstavnici organizacija i aktivisti, zajedno s ekocentričnim političarima i stručanjacima iz celog sveta, razgovaraće o različitim ekološkim problemima i pitanjima prava životinja. Sagledaće mogućnosti kako da zajedničkim snagama i kroz politička rešenja naprave promene, kako na lokalnom nivou, tako i šire. Deo konferencije će se fokusirati na radionice o finansiranju, komunikaciji i mobilizaciji kako bi se usvojila najbolja strategija pozitivnih promena.

Tokom trajanja konferencije, biće omogućeno praćenje određenih sadržaja onlajn, putem zvanične FB stranice Stranke za životinje OVDE i direktnog Jutjub prenosa OVDE.

Prva javna panel-diskusija pod nazivom "Tri generacije za klimu: Ubrzavanje pozitivnih promena" ticaće se efkasnog pristupa u rešavanju klimatske krize, u kojem će učestvovati poslanica parlamenta Holandije Kristine Teunisen, direktor holandske organizacije "Prijatelji Zemlje" Donald Pols i Ariane Giraneza, delegat EU za klimu i životnu sredinu. Oni će razmeniti mišljenja s građanima Brisela o najhitnijem i egzistencijalnom pitanju našeg vremena: koji je najbolji pristup za rešavanje klimatske krize i održanje naše planete pogodnom za život? Razgovor će voditi etički pripovedač Dejvid Labi. One koje put navede u Brisel to veče, moći će da besplatno prisustvuju ovom događaju. Svoje mesto možete da rezervišete OVDE. 

Senatorka Teunisen tokom svoje posete Srbiji 2019. godine, u okviru koje je održala predavanje pod nazivom "Sačuvajmo planetu viljuškom i nožem", skrenula je pažnju na to do koje mere konzumiranje životinjskih proizvoda uzrokuje zagađenje, uništava prirodu i dovodi do klimatskih promena.

- Istraživanja s Univerziteta u Oksfordu pokazuju da prelaskom na biljnu ishranu možemo smanjiti do 73 odsto emisija povezanih s poljoprivredom i vratiti čak 76 odsto poljoprivrednog zemljišta natrag prirodi. Uzgajanjem povrća mogli bismo mnogo zdravije da nahranimo ljude, s daleko manje obradive zemlje. Zaustavljanjem ubijanja životinja ne pomažemo samo životinjama, nego i ljudima - kazala je ona tom prilikom.

U svojoj izjavi za Tanjug, govoreći o formiranju političke stranke za životinje u našoj zemlji, saopštila je sledeće: "Ubeđena sam da ove političke platforme mogu da zažive u Srbiji. Svuda imamo probleme sa ekonomijom. Rešenje nije u ekonomskom rastu, već je ekonomski rast uzrok svih kriza koje postoje danas. Smatram da u Srbiji postoji 'glad i žeđ' za novim političkim partijama koje će biti posvećene ekološkoj krizi. To bi bilo izuzetno važno za Srbiju. Srbiji je potreban politički pokret za prava životinja, našu planetu i sve njegove stanovnike; politička stranka vođena saosećanjem za sve stanovnike planete, a ne nasiljem i podelom."

Godine 2006. holandska Stranka za životinje bila je prva politička partija za životinje u svetu, koja je osvojila mesta u državnom Parlamentu. Sada, ova stranka ima 92  izabrana predstavnika na evropskom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Ona se od ostalih politički partija razlikuje po tome što ne stavlja na prvo mesto kratkoročne interese ljudi, već se fokusira na čitavu planetu i sve koji na njoj žive.

Od kada je osnovana, nastao je rastući pokret koji politički predstavlja vangranične interese životinja, prirode i životne sredine širom sveta. Danas postoji 21 politička partija tog tipa i ovaj broj nastavlja da raste. Zahvaljujući APF koji je krajem 2012. godine osnovala Stranka za životinje kao deo globalnog pokreta kojeg čine ljudi i stranke koje se bore za prava životinja u politici, javnoj upravi i društvu, u Holandiji, Portugalu, Nemačkoj, Australiji i Velikoj Britniji aktivirao se veliki broj sličnih stranaka za životinje, dok su u mnogim drugim zemljama one u procesu osnivanja.

Više informacija o Stranci za životinje i Fondaciji za politiku životinja možete pronaći OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Stranka za životinje

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Mir u svetu će zavladati tek kada u potpunosti bude prihvaćena etika nenasilja. Ne samo u teoriji, već pre svega u praksi.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga