JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Promocija knjige "Dar ethosa" u Crnoj kući

Promocija knjige "Dar ethosa" u Crnoj kući

CK13, 28. april

Promocija knjige "Dar ethosa” održana je 28. aprila u dvorištu Omladinskog centra CK13.

U programu je učestvovala urednica izdavačke kuće Novosadski kulturno - obrazovni krug dr Marija Bjelica, recenzentkinja knjige Nika Jasna Đukić i autorka, dok je moderatorka skupa bila Ivana Kežić iz Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Kako se moglo čuti, u pitanju je zbirka eseja o pravima životinja koji su izlagani u na raznim manifestacijama edukativnog karaktera u Srbiji i u inostranstvu. Eseji detaljno obrađuju pitanja tretmana životinja u industrijama mesa, mleka i jaja, zatim pitanja štetnosti konzumacije namirnica životinjskog porekla na ljudski organizam, kao i posledice istog na ekosistem, ekonomski sistem te naposletku "dovodi u vezu način naše ishrane sa širenjem svesti, duhovnim uzrastanjem, ucelovljenjem".

– Ova knjiga progovara o filozofskim pogledina na vegetarijanstvo i veganstvo od prvih ideja starog sveta, preko antičkih filozofa, istočnjačkih filozofa i religija koje insistiraju na veganstvu pa sve do filozofa i mislilaca današnjice, ukazujući na to da su oduvek postojale filozofske, odnosno duhovne, osvešćene struje koje su oponirale društvenom moralu koji je odvajkada građen na antripocentričnim osnovama i kao takav monopolizovao pravo na istinu. Maja nam ovom knjigom upravo razotkriva istine prigušene ljudskom voljom za dominacijom, posedovanjem sveg života i same prirode, ukazujući na to da ona istinska evolucija ljudskog bića i preobražaj ljudskog društva u celini otpočinju poštovanjem drugih živih bića, odnosno ne-ljudskih životinja i njihovih prava na život i slobodu – kazala je tom prilikom književnica Nika Jasna Đukić.

Iako su eseji pisani u filozofskom maniru, oslobođeni su teške terminologije i klasičnog spekulativnog pristupa pa su laki za razumevanje i populaciji koja nema određenih predznanja. Mogu se čitati zasebno ili kao celina. Budući da kod nas nema literature na temu prava životinja pisane u ovoj formi, a da je ono što postoji beleženo mahom iz formalno-pravne pozicije, a ne etičke, tj. bioetičke, ova knjiga predstavlja svojevrsni novum.

– To je jedno ozbiljno štivo. U pitanju je, kako smo mogli da čujemo, zbirka eseja koja je vrlo naučno utemeljena. Kada čitate različite rukopise, svašta vam dolazi pod ruku, ali ovo zaista nije jedna od tih knjiga. Veoma je kvalitetena u književnom, eseističkom i filozofskom smislu – napomenula je dr Bjelica.

Autorka je objasnila da zbirkom ovih eseja želi da ukaže na dva povesna lika morala (gr. ethos) u odnosu čovek-životinja: moral kao običaj, odnosno ustaljenjene modele ponašanja generacijski prenošene uvreženim uverenjima, te moral kao individualni karakter u vidu otklona od tradicije, s naglaskom na iskorak koji su pojedinci i društvene grupe pravili kroz istoriju, a koji je kulminirao pokretom za prava životinja.

– Iako smo tradicijom dobili određene vrednosti, kao pojedinci imamo individualni moralni karakter, odnosno mogućnost da istupimo u svakom trenutku i to je ono što čovek, za razliku od nekih drugih životinja, može da učini – kazala je ona i dodala da je atribut "dar" pridodat zato što smatra da i putem običajnosti i putem individualnog karaktera možemo da napredujemo kao pojedinci, ukoliko prepoznamo dobre momente iz jednog i dugog lika morala jer oni nisu u sukobu već su komplementarni. Izlaganje je nastavila mnoštvom naučnih i statističkih činjenica koje se tiču uticaja konzumiranja proizvoda životinjskog porekla na zdravlje, ekosistem i razvoj duha, pozivajući se na ajurvedu i zapadnu medicinu, jogičke principe nenasilja, odnosno ahimse, te razloge zbog kojih je svaki dan "Dan planete Zemlje", a ne samo onaj koji se obeležava u aprilu. Na taj način i u više navrata, istakla je važnost uzimanja u obzir svih tih aspekata, kao i njihovo objedinjenje.  

– To je ta zaokružena priča, ta ekologija svesti koja nas opet vraća na dar ethosa i na mogućnost izbora, na neki način na ono što je svrha etike kao takve, a to je blaženstvo, odnosno jedno ucelovljavanje svesti gde nema zapravo razlike između mene i onog drugog. Tako da šta god da radimo drugom, a radimo nasilno, radimo zapravo samima sebi – dodala je diplomirana profesorka filozofije Ivana Kežić.

– Ovu knjigu smatram veoma važnom, bukvalno zaostavštinom budućim generacijama jer je ovo prva knjiga koja se bavi veganstvom na ovoim prostorima. I ne samo to, ona se bavi ovom temom iz aspekta višeg morala i duhovnosti – zaključila je Nika Jasna Đukić. – Ovu knjigu preporučujem svima: svaštojedima, laktovegetarijanscima, veganima, radikalnim materijalistima, onima koji tek kreću duhovnim stazama, kao i onima koji su veoma proširili svest. Jer ova je knjiga istinski dar za svakoga.

Mnoštvo pitanja posetilaca koja su usledila nakon formalnog dela promocije, kao i diskusija koja je potrajala još sat vremena nakon toga, ukazala su na potrebu ne samo za literaturom tog tipa već i za javnim promišljanjem problematike koja je izneta, kao i za promocijom štiva u vidu tribine koja uključuju filozofska teoretisanja, slobodna zapažanja i reviziju uvreženih paradigmi.   

Više o knjizi možete saznati OVDE

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Vlatko Primorac i Miloš Rakić
  3. Video: Miloš Andrejević

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Zahtevanjem prava životinja zahteva se zakonska odredba kojom se traži ukidanje postupanja prema životinjama kao prema robi.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga