JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Seminar: Aktivizam za prava i oslobođenje životinja

Seminar: Aktivizam za prava i oslobođenje životinja
Da li su u savremenom društvu životinje isključivo predmet ljudskog iskorišćavanja? Iako je legalno, da li je iskorišćavanje životinja etički prihvatljivo, ekonomski, ekološki i zdravstveno održivo? Zašto su životinje isključene iz moralne zajednice i sfere prava, uprkos činjenici da su osećajna bića koja imaju iste osnovne interese kao i čovek? Šta je to specizam? Šta je aktivizam za prava životinja? Koje su naše obaveze i dužnosti prema životinjama? Zašto su aktivisti za prava životinja abolicionisti i vegani?
 
Odgovore na ova pitanja i druge dileme pokušala sam da pružim na autorskom dvodnevnom seminaru "Aktivizam za prava i oslobođenje životinja: Nenasilni odgovor na nasilje kojem smo svedoci" koji je odžan 31. oktobra i 1. novembra 2020. godine, uoči Svetskog dana veganstva, u prostorijama Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu.
 
Seminar je imao za cilj da polaznike uvede u problematiku prava životinja i preispita uvreženu perspektivu tog pitanja, kako bi sami mogli prosuditi i moralno vrednovati problem iskorišćavanja životinja u savremenom društvu. Sastojao se iz dva modula, od kojih je svaki trajao jedan radni dan, od 11 do 17 časova.
 

Seminar je bio namenjen mladima i svim zainteresovanima, prvenstveno onima koji se s ovom problematikom nisu susretali, ali su zainteresovani i prijemčivi za učenje o moralnim pitanjima upotrebe i iskorišćavanja životinja, diskriminaciji na osnovu vrste i ideologiji nasilja, kao i o akivizmu za prava životinja kao nenasilnom odgovoru na nasilje nad životinjama; svima koji su zainteresovani za promišljanje i izgradnju društvenih alternativa.

Nastojali smo da otvorimo pitanja savremenog razumevanja odnosa čovek-životinja i kroz predavanja, prezentacije, diskusije i radioničarski rad pokušali da dođemo do odgovora na pitanje da li je i kako je trenutno važeći okvir ovog odnosa moguće promeniti, a u područje našeg svakodnevnog života implementirati prakse koje podržavaju ono čemu težimo: slobodu i jednakost za sve.

Seminar je obuhvatio temate o načinima i primerima lokalnog i globalnog zastupanja prava životinja, o kratkoj istoriji pokreta za prava životinja i razumevanju savremenih ideja oslobođenja životinja, o ličnoj i društvenoj dobrobiti veganstva, kao i temate o veštinama nenasilnog aktivizma i strategijama zaustavljanja eksploatacije životinja.
 
 
U okviru seminara predstavila se Vege zajednica iz Beograda. Aktivistkinje Vege zajednice su putem pamnel-diskusihe i u razgovoru s polaznicima seminara predočili svoja lična i zajednička iskustva, društveni angažman i motive borbe protiv iskorišćavanja i nasilja nad životinjama.
 
Seminar se realizovao u okviru projekta "Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam" koji su podržali Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.
 
Najavu na stranici Omladinskog centra CK13 možete videti OVDE.
 

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim seminar, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

 
Tekst: Maja Vučković i CK13
Fotografije i plakati: Omladinski centar CK13
 

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i na moralnom kontinuumu.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga