JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Peti BeGeVege festival

Peti BeGeVege festival

Veganski proizvodi, predavanja, radionice, filmovi...

U organizaciji udruženja "Sloboda za životinje", 12. i 13. oktobra 2019. godine održan je na Dorćol Platz-u u Beogradu peti BeGeVege – festival miroljubivog načina života. Takav način života podrazumeva ishranu proizvodima biljnog porekla, odevanje odećom od prirodnih i ekoloških materijala koji su dobijeni bez nasilja nad životinjama, korišćenje proizvoda koji nisu testirani na životinjama, organsku poljoprivredu, razvrstavanje otpada radi kompostiranja i reciklaže, korišćenje obnovljivih izvora energije i promovisanje osnovnih prava za životinje - slobodan život u skladu sa svojom vrstom i životnim staništem.

Tokom vikenda, od 10 sati pre podne do 9 sati uveče na štandovima postavljenim na festivalskom prostoru mogli su se videti izlagači sa proizvodima koji ne uzrokuju patnju životinja (biljna hrana, kozmetika, odevni i dugi predmeti itd.) i promotivnim materijalima na temu veganstva i prava životinja (bedževi, majice, razglednice, knjige itd.). Posetioci su imali priliku da probaju bezmesne specijalitete u vidu vege burgera, ćevapa, ćufti i sličnog u tradicionalnom stilu, ali i sirove torte, kolače, krekere, namaze, čokolade, šejkove, smutije i brojne druge poslastice. Mnoštvo izlagača sa preko 100 veganskih proizvoda našlo su se za vikend u Dorćol Platz-u, gde su svoje proizvode ponudili prisutnima na degustaciju. I ove godine posebna pažnja bila je posvećena "zero waste" stilu života – bez stvaranja otpada, odnosno načinima kojima možemo da smanjimo zagađenje. "Škrabac kreativci" su sve donacije za svoje radove koji su bili izloženi na festivalu, donirali azilu Riska koji brine o preko 250 pasa. Članovi fejsbuk grupe "Radost davanja" su prodavali stvari koje su im višak, kako bi prikupili novac za zbrinjavanje životinja sa ulica.

Na preko 20 predavanja i radionica prisutni su imali prilike da saznaju kako da pređu na biljnu ishranu, koji su ekološki i zdravstveni benefiti veganstva, kako da smanjite svoj otpad i napravite kompost od ostataka hrane i naravno, te kako da spremite ukusne veganske obroke. Na festivalu su se predstavila brojna udruženja i aktivisti za zastitu životinja i životne sredine (Sloboda za životinje, Anonymous for the Voiceless, Prijatelji životinja, Animal Rescue Serbia, Pobjeda, Vegan.si itd.) i predavači iz oblasti zaštite i prava životinja iz zemlje i inostranstva, a održano je i nekoliko radionica hrane i reciklaže, sa ciljem da se široj javnosti što više približi ideja koegzistencije sa drugim osećajnim bićima, stanovnicima naše planete. I ove godine bio je obezbeđen dečji kutak u kojem su održane radionice pravljenja mozaika od žitarica, origami životinje, pravljenje hotela za pčele, životinjica od povrća i druge.

Među zanimljivim predavanjima koja su usledila nakon jutarnjeg razgibavanja Milice Matović i "Ecstatic Yoga Dance" studija, izdvaja se izlaganje Svetlane Blagojević-Stefanović pod nazivom "Zašto su pčele važne", Anamarije Prgomet "Životni stil s nula otpada", zatim "Da li je antropocentrična slika sveta prepreka oslobođenju životinja?" koje je upriličila Milica Milašinović i ono Vlaste Sikimić "Šta dugijemo životinjama u našem društvu". Moje predavanje  na temu  aktivnog participiranja u građanskom društvu i mnogućnostima njegove promene na bolje, koje se moglo čuti prvog festivalskog dana, glasilo je "Nenasilni aktivizam za prava životinja" i možete ga poslušati u nastavku.

Vegansko kulinarstvo praktično je predstavila Daniela Tepša, koja je putem radionice pripremanja vege doručka na tri načina prisutne uputila u načine spremanja zanimljivih obroka, dok je radionica kuvanja "Domaće, a vege! " upriličila Aleksandra Janković. Prvog dana festival je zatvoren zapaženim hrvatskih filmom Andree Čakić o nevidljivim životinjama i ljudima koji su ih odlučili videti pod nazivom "Nevidljive", a drugog dana predstavom o klimatskim pomenama.

BeGeVege festival je festival zdravlja, veganske ishrane i miroljubivog i održivog načina života, koji je nastao iz želje da proširi svest o empatiji prema svim živim bićima kao i da edukuje širu javnost kroz predavanja i radionice o benefitima biljne ishrane, ekologiji, "zero waste" stilu života – bez stvaranja otpada, permakulturi, organskoj hrani, lošim stranama industrijskih proizvoda itd.

Više o udruženju "Sloboda za životinje" možete saznati OVDE, a o BeGeVege festivalu OVDE.

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim predavanje, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Milica Matović

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i na moralnom kontinuumu.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga