JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Četvrti BeGeVege festival

Četvrti BeGeVege festival

U organizaciji udruženja "Sloboda za životinje", 17. i 18. novembra 2018. godine održan je na Dorćol Platz-u u Beogradu četvrti BeGeVege – festival miroljubivog načina života. Takav način života podrazumeva ishranu proizvodima biljnog porekla, odevanje odećom od prirodnih i ekoloških materijala koji su dobijeni bez nasilja nad životinjama, korišćenje proizvoda koji nisu testirani na životinjama, organsku poljoprivredu, razvrstavanje otpada radi kompostiranja i reciklaže, korišćenje obnovljivih izvora energije i promovisanje osnovnih prava za životinje - slobodan život u skladu sa svojom vrstom i životnim staništem.

Tokom vikenda, od 10 sati pre podne do 9 sati uveče na štandovima postavljenim na festivalskom prostoru mogli su se videti izlagači sa proizvodima koji ne uzrokuju patnju životinja (biljna hrana, kozmetika, odevni i dugi predmeti itd.) i promotivnim materijalima na temu veganstva i prava životinja (bedževi, majice, razglednice, knjige itd.). Posetioci su imali priliku da probaju bezmesne specijalitete u vidu vege burgera, ćevapa, ćufti i sličnog u tradicionalnom stilu, ali i sirove torte, kolače, krekere, namaze, čokolade, šejkove, smutije i brojne druge poslastice. Preko 40 izlagača sa preko 50 proizvoda našlo su se za vikend u Dorćol Platz-u, gde su svoje proizvode ponudili prisutnima na degustaciju. Ove godine posebna pažnja bila je posvećena "zero waste" stilu života – bez stvaranja otpada, odnosno načinima kojima možemo da smanjimo zagađenje, a prisutni su po prvi put mogli da se upoznaju sa festivalskim novinama, svojevrsnim vodičem u kojem su predstavljeni vege brendovi, kratke biografije predavača, te načini za prelazak na etički podoban stil života sa praktičnim savetima i receptima.

Posetioci, kojih je ove godine bilo u rekordnom broju, mogli su da nauče osnove prelaska na veganstvo, edukuju se o ekologiji i upute u metode smanjenja zagađenja planete promenom ishrane, reciklažom i urbanim baštovanstvom. Na festivalu su se predstavila brojna udruženja i aktivisti za zastitu životinja i životne sredine (Sloboda za životinje, Anonymous for the Voiceless, Animal Rescue Serbia, Riska, Pobjeda itd.) i predavači iz oblasti zaštite i prava životinja iz zemlje i inostranstva, a održano je i nekoliko radionica hrane i reciklaže, sa ciljem da se široj javnosti što više približi ideja koegzistencije sa drugim osećajnim bićima, stanovnicima naše planete. Ove godine bio je obezbeđen i dečji kutak u kojem su održane radionice "Oslikaj ceger, sačuvaj planetu", "Donesi, recikliraj i napravi" i "Eksperimentalna radionica malih radoznalaca", a oni koji su želeli imali su priliku da donesu donacije za decu iz Svratišta u vidu obuće, odeće i preparata za ličnu higijenu, zatim čepove za akciju "Čep za hendikep", ali i sve ostalo za reciklažu što se smatra opasnim otpadom (električne uređaje, baterije i sijalice).

Među zanimljivim nastupima izdvaja se izlaganje Vedrana Romca pod nazivom "Nevidljivi ljudi, nevidljive životinje" o tretmanu ne-ljudskih životinja u industijama mesa, mleka i jaja, zatim "S one strane specizma i antropocentrizma" koju je upriličila Milja Krivokuća, predavanje Margarete Vesne Radomirović o biljnoj i presnoj hrani, Danice Miljković o deklaracijama na proizvodima koje kupujemo, kao i "Odgovori na najčešće predrasude o veganstvu" Mislava Skrepnika iz Hrvatske, nekada bodibildera a sada fitnes instruktora. Najveću pažnju privuklo je ekskluzivno predavanje "Meso i kultura – identifikacija muškaraca s mesom" Davida Piderzena koji vodi kampanju u organizaciji ProVeg iz Nemačke i koja za cilj ima smanjenje globalne konzumacije mesa za 50% do 2040. godine. Moje izlaganje na temu diskriminaciji na osnovu vrste, koje se moglo čuti prvog festivalskog dana, glasilo je "Vrstizam u jeziku” i možete ga poslušati u nastavku. Rad u celosti možete pročitati OVDE.

Vegansko kulinarstvo praktično je predstavila Anita Petrović, koja je putem radionice pripremanja hrane prisutne uputila u načine spremanja poslastica kao što su vege uštpci bez mleka i jaja, načine izrade "zero waste" kozmetike prikazala je Anamarija Prgomet, veganluk Nevena Veselinović, ideje za reciklažu Jelena Disić, aktivizam za promenu sveta na bolje Anita Pagan, dok je načine izrade kućica za kučiće i mačiće pokazao Igor Markišić. Takođe je predstavljena kampanja "Za Srbiju bez krzna", o kojoj je ispred udruženja Sloboda za životinje govorila Jelena Stefanović, a u prilog tome išle su i brojne bunde i drugi odevni predmeti od ekološkog krzna koji su se tom prilikom mogli kupiti.

Prvog dana festivala otvorena je prodajna izložba umetnice Zombijane Bones, a sav sakupljeni prilog u visini od 30 000 dinara doniran je azilu za napuštene životinje Riska. Tokom oba dana trajanja, festival je započeo vežbanjem (tai čijem i Babaroga jogom Tamare Jevtović), dok su u u večernjim satima bile projekcije dokumentarih filmova o zdravlju i ekologiji (What the Health i Cowspiracy). Organizatori su svim ovim aktivnostima želeli da podstaknu na osvešćivanje gorućih problema uzrokovanih masovnom eksploatacijom životinja i razmišljanje o mogućem skladu čoveka sa životinjama i prirodom uopšte.

Više o udruženju "Sloboda za životinje" možete saznati OVDE, a o BeGeVege festivalu OVDE.

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim predavanje, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Sloboda za životinje
  3.  
Peti BeGeVege festival
Prethodni članak
Peti BeGeVege festival

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i na moralnom kontinuumu.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga