JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

VIII Kongres "Ishrana budućnosti"

VIII Kongres "Ishrana budućnosti"

Društvo za populacionu politiku "Breg"  i ove godine je bilo inicijator i organizator osmog po redu multidisciplinarnog Kongresa "Ishrana budućnosti" sa međunarodnim učešćem koji se održao 20. i 21. oktobra 2018. godine u novosadskom Sportskom i poslovnom centru Vojvodina (SPENS). Pod njihovim pokroviteljstvom, do sada je održano sedam kongresa, prezentovano više od 500 naučnih radova i održano više od 800 predavanja koja je posetilo preko 50.000 ljudi.

Na dvodnevnom skupu, kroz šest sesija i tri segmenta (nauka budućnosti, tendencije, svedočenja), predstavljeno je preko sto radova, a posetioci, kojih je ove godine bilo u rekordnom broju, imali su jedinstvenu priliku da prate i paralelna događanja u Amfitetatru i Svečanoj sali, da učestvuju u diskusijama, ali i da u ličnom kontaktu sa predavačima iz zemlje i inostranstva dođu do željenih informacija. Svi oni pokušali su, kao i prethodnih godina, da istaknu značaj holističkog pristupa životu i zdravlju, odnosno načine učestvovanja u sveobuhvatnoj aktivnosti sticanja, očuvanja i poboljšanja spostvenog zdravlja, kao i zdravlja životne sredine.

Do ovog kogresa, u svetu nije postojao sličan, kongres koji tretira sveobuhvatne teme o zdravijem i srećnijem načinu življenja, a da ima multidisciplinarni karakter. Učesnici su različitog akademskog obrazovanja, pritom vrsni praktičari prirodnog stila življenja, što kongres čini aktuelnim i zanimljivim svim starosnim grupama, bez obzira na profesiju i obrazovanje. Ovakvi skupovi, na kojima se neposredno susreću nauka i svakodnevni život, značajni su ne samo zato što ukazuju na zdravstvene rizike savremenog stila života, nego svakom čoveku ujedno nude konkretne mogućnosti i načine da unapredi sopstveno zdravlje.

Ceremonija svečanog otvaranja simbolično je počela  u 11:55 časova, 20. oktobra. Na otvaranju, prisutnima se obratio idejni tvorac i koordinator Kongresa primarijus doktor medicine Boro M. Vujasin, a potom i glavna organizatorka projekta Ivana Vujasin. Počasni član za 2018. godinu je Snježana baronesa Rajačić, predsednica Evropske akademije nauka, koja je pod njenim vođstvom postala elitni brend nauke, umetnosti, privrede i inovacija, u Evropi pa i šire. Kongres je svečano otvorio gradonačelnik Novog Sada, gospodin Miloš Vučević.

- Ishrana budućnosti kao put ka zdravom životu, a zdrav život ne samo u fizičkom i psihičkom smislu, već zdrav život i ambijentalno, zdrav život kulturološki i politikološki, sveobuhvatno sociološki. Zdrav život kao odnos prema komšiji, kao odnos prema kolegama na poslu, ali i zdrav život kao odnos prema svojoj okolini, prema svojoj ulici i svom gradu – rekao  je tom prilikom Vučević i naglasio da ideja promene koja se nalazi u sloganu Kongresa (Menjajući sebe, menjamo svet) nije ništa drugo do put ka razvoju. – Ona nije sama po sebi suština već jedan proces koji nas vodi ka cilju koji želimo da postignemo.

Na kongresu "Ishrana budućnosti" izloženo je mnoštvo naučnih objašnjenja iz različitih oblasti života kao što su: "Očuvanje zdravlja u svetlu principa celovotosti" specijaliste socijalne medicine i doajena srpske alternativne medicine prof. dr Vuka Stambolovića, "Prirodna ishrana kao put očuvanja planete Zemlje" dr Maje S. Todorović, "Ekološke posledice stočnog uzgoja i genetički modifikovanih biljaka" dr Dine Stefanović, zatim uporednih istraživanja: "Poređenje metoda tradicionalnog isceljenja Istoka i Zapada" Božidara Mićića, "Konzumiranje crvenog mesa i posledice po zdravlje" Slobodana Veličkovića sa Fakulteta poljoprivrednih nauka i hrane Kumanovo  i "Uticaj HAARP sistema na klimatske promene i zdravlje ljudi" Milice Vukić sa Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, kao i kritičkih osvrta na današnji stil života: "Generacija zatvorenog prostora" Olivere Nenadić, "Kvalitet flaširanih voda i njihov uticaj na ljudsko zdravlje" doktora zaštite životne sredine i održivog razvoja Branislava Z. Leleša, "Psihologija jedenja životinja" lekara prirodne medicine Stevana Obradovića, uz još nekoliko desetina zanimljivih problemskih pristupa. Tom prilikom sam izložila kraću verziju svog rada "Mleko – simbol vrstne i polne nadmoći" publikovanog u pratećem zborniku, a kojeg u celosti možete pročitati OVDE.

U programu Kongresa bilo je i nekoliko panel diskusija: "Ishrana budućnosti – zdrave granice", "Svesno roditeljstvo i njegov uticaj na vaspitanje – tiha revolucija" i  "Šta jedete, šta vas jede?" poznate "doktorke sreće" Anite Frajman, docentkinje na ekonomskom fakultetu u Osijeku, koja se bavi blagostanjem, indeksima sreće i onim što država može da napravi u svrhu povećanja kvalitete života. Posebno potresna bila su svedočanstva ljudi koji su govorili o ličnim iskustvima i tome kako su uspeli da prevaziđu teška iskušenja i bolesti. Primeri iz prakse najplastičnije su pokazali delatnosti ishrane budućnosti.

U holu na prvom spratu SPENS-a, za vreme održavanja Kongresa, posetioci su imali priliku da vide izložbu fotografija Željka Savića, strukovnog inženjera specijaliste foto-ilustratora koji se poslednjih godina svog rada bavi ekološkim temama, kao i izložbeno-prodajne štandove sa raznim ponudama koje podržavaju ideju "ishrane budućnosti", ali i da okuse zdravije grickalice, ceđene sokove i smutije, hleb od celog zrna žitarica bez kvasca i aditiva, sirove domaće čokolade raznih ukusa i slično. Nisu izostale ni uobičajene radionice muzikoterapije Ševka Bajića, kao ni recepti i afirmacije u pisanoj formi koje je ove godine zainteresovanima poklanja pomenuta doktorka sreće.  

- Na ovom kongresu dokazujemo, ne samo teoretski nego i praktično, da su mnoge stvari koje smo mislili da su nemoguće, postale moguće. U početku smo mislili isto i sa ovim kongresom, a sada je on postao svetski prepoznatljiv pa ova ideja ima svetske konotacije. Shvatili smo da samo menjajući sebe možemo promeniti svet, a vi to upravo i činite. Takođe smo shvatili, s medicinske tačke gledišta, da nema neizlečivoih bolesti, da možemo sami sebe isceliti, kao i naše okruženje, grad, državu i planetu koju nastanjujemo, ukoliko promenimo svoj dosadašnji način življenja, odnosno ukoliko živimo po principima koji su predodređeni da čovek živi – zaključio je dr Vujasin.

Kongres se svečano zatvoren podelom sertifikata i diploma, nakon čega je upriličen koktel za učesnike i goste na kojem se nastavilo sa diskusijama o temama koje su se mogle čuti. Do naredne godine, kada nas očekuje deveto izdanje kongresa "Ishrana budućnosti", ostaje nam da promišljamo o brojnim stavovima i uverenjima koji idu u prilog tome da je drugačiji, zdraviji i srećniji život i te kako moguć.

Više informacija o Kongresu možete dobiti na zvaničnoj internet prezentaciji Kongresa OVDE ili na Fejsbuk stranici OVDE.

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim predavanje, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ishrana budućnosti
  3.  

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Verujem da će zarobljavanje i iskorišćavanje životinja potpuno prestati u budućnosti i da će se naši potomci pitati zašto njihovi preci nisu shvatali tako jednostavnu činjenicu, da su životinje slobodna bića, a ne vlasništvo.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga